Järgnevalt jagab näpunäiteid Enn Tobreluts, kes on lisaks paljude grilli-, BBQ- ja liharaamatute autor, maailma kategooria BBQ kohtunik (“Kansas City Barbecue Society” tegevliige), Eesti Barbecue Assotsiatsiooni liige, Eesti Grilliliidu juhatuse liige ja Euroopa Meister BBQ-s/grillimises!

Viimase aasta vältel on Enn kogemusi ammutanud Londonist, kus ta juhib viie Bodeans BBQ  restorani köögipoolt Group Catering managerina.

 

Hea ahju tunneb ära järgnevate parameetrite järgi:

  • Ahjul peaks olema kaks korstent. Ühe korstnaga ahi ei juhi ühtlaselt kuumust ja suitsu. Oluline ka, et küpsetuskolleasetseks küttekolde kohal.
  • Ahjuseinte paksus võiks olla vähemalt 3 mm. Õhemate seintega ahjud on tundlikumad ning tugeva tuule või külmema ilmaga küpsetades kergelt välisest temperatuurist/tuulest mõjutatavad.
  • Liha ahju tõstmise ja liha moppimise teeb mugavaks kui küpsetuskolde ukse ees on väljaulatuv töötasapind (rest).
  • Hea on kui küpsetuskoldes on kaks kõrvuti asetsevat rasvavanni – nii on lihtsam rasvase veega vanni ahjust välja tõsta (vann ei ole liiga suur ja mahub lihtsamini ahju uksest välja).
  • Niiskuse tekitamiseks on vajalik ka rasvavanni all olev ahju küljelt välja tõmmatav eraldi veevann ehk veesahtel.
  • Kõik vannid võiksid olla piisavalt kõrged (umbes 4-5 cm), siis lihtsam ahju puhastamise käigus vanni ahjust välja tõsta (vedelik ei ole ääreni, vaid vanni põhjas).
  • Küpsetusrest võiks olla lihtsasti puhastatav (eriti hea kui roostevabast terasest).
  • Küpsetuskoldes võiksid olla küpsetusrestid mitmel tasapinnal, st ahjus kaks resti – nii mahub vajadusel rohkem liha ahju!
  • Küttekollet võiks ümbritseda topeltseinad, millede vahel on õhuvahe. Nii püsib ahi ilusamana ja värv ei kipu nii kiirelt maha kooruma. Loomulikult peaks ahi olema värvitud värviga, mis on võimalikult kõrge kuumuskindlusega.
  • Parema tõmbe tagab küttekolde all olev tuhakamber.
  • Küttekolde põhjaks võiks olla malmist tuharest, mis aitab kuumusel ahjus ühtalsemana hoida ning peab hästi vastu.
  • Ahjul võiksid olla lihtsalt reguleeritavad jalad, et ahju loodi ajada. Koduseks kasutamiseks ei ole see väga oluline (kuna kodus saab vajadusel tekitada sileda aluse), kuid toitlustajale ning võistlustel osalejatele on see oluline- kui ahi on loodis, siis on veevannis oleva vee tase ahjus ühtlane ning niiskuse tase ahjus samuti.
  • Väga suurtel ahjudel (kaaluga alates 120 kg) võiks olla rattad all kuna see muudab transportimise lihtsamaks.
  • Küttekolde peal asetsev pliidiplaat võiks olla reguleeritava kõrgusega – nii saame potis oleva mopp-kastme kuumust reguleerida.
  • Ahju küljel asetsev temperatuurimõõdik ahju sisetemperatuuri mõõtmiseks teeb algaja elu lihtsamaks! Väga suurtel ahjudel (küpsetuskolde pikkus üle meetri) võiks olla termomeeter ahju mõlemas otsas.
  • Parem on kui ahju siibrid on ilma murduvate osadeta – need võivad teil ahju transportimise käigus muidu murduda.
  • Kui ahju valite, siis pigem ostke suuremate mõõtudega ahi. Nii ei ole kunagi probleemi, et liha ahju ära ei mahu. Suured ahjud on ka stabiilsemad, samas väga suure ahju üles kütmiseks kulub jällegi rohkem aega.