Smoky Beast BBQ ahjude kasutusjuhend/ garantiitingimused:
(mudelid: Smoky Beast, Smoky Beast XL)

Tähtis! Enne seadme kasutamist tutvu kasutusjuhendiga. Seade on kasutamiseks vaid välitingimustes. Seade töötab puuküttel/ grillbriketiga/ grillsöega. BBQ küpsetamisel ja grillimisel kasutatakse erinevaid kütteained. Küpsetustehnikate ning kütteainete kasutuse ülevaate leiate allpool.

 

Turvanõuded:

 

  • Töötavat seadet ei tohi jätta järelevalveta.
  • Seadme kasutamine on lastele keelatud.
  • Seade on mõeldud vaid sihtotstarbeliseks kasutamiseks.
  • Seade muutub töö käigus tuliseks ning võib põletada.
  • Ära liiguta seadet töö käigus ega proovi eraldada ühtki detaili.
  • Ära hoia töötava seadme läheduses kergestisüttivaid aineid.
  • Ära aseta seadet puitpõrandale või puitterrassile.
  • Ära kasuta mittekompleksset seadet- jälgi, et kõik detailid oleksid installeeritud (sahtlid, korstnad, termomeeter)

 

Seadme osad:

 

  • Küpsetuskolle (Cor-Ten terasest)
  • Küttekolle (Cor-Ten terasest)
  • Roostevabast terasest küpsetusrestid (2 tk)
  • Korstnad (2 tk)
  • Korstna kinnituspoldid koos mutrite ja seibidega ( 8 tk)
  • Ahju termomeeter+kinnitusmutter (1 tk)
  • Veevann (1 tk)
  • Rasvavann (1 tk)
  • Grillsöesahtel (1 tk)
  • Grillbriketi sahtel (1 tk)
  • Hari restide puhastamiseks (1 tk)
  • Malmrest (1 tk)
  • Ämber (1 tk)

 

Grillimise võimalustest Smoky Beast ahjudega:

1. BBQ- küpsetamine: BBQ ahju köetakse puude- või grillbriketiga. Võib kasutada ka kombineeritud versiooni ehk alustada grillbriketiga ning umbes 1,5-2 tunni pärast lisada puuhalge otse hõõguva briketi peale. Grillbriketti on väga mugav kasutada, see ei tekita tahma ning hoiab tempratuuri stabiilsena. Arvestama peab aga sellega, et brikett ei kesta tervet pikka küpsetamistsüklit, mis näiteks BBQ-ribi puhul on ca 4 tundi. BBQ küpsetamisel lisatakse üldjuhul veevanni vett kogu küpsetamisprotsessi vältel.

2. Grillimine: kuumust antakse grillsöe abil. Süsi pannakse grillsöevanni otse küpsetusrestide alla. Grillsöega grillimine sobib ka pizza valmistamiseks, selleks soovitame osta paraja suuruse- ja paksusega shamott-plaadi. Nimetatud plaadid on saadaval paljudes ehituspoodides (ahjude, mitte aia- ega grilliosakannas), hea suurus on 60* 30* 3 cm.

3. Kuumsuitsutamine: BBQ ahju köetakse puudega, kuid mitte nii kuumaks, nagu BBQ küpsetamisel. Vett veevanni ei lisata. Suitsu antakse rohkem, selleks saab lisada küttekoldesse märga puulaastu.

4. Külmsuitsutamine: Smoky Beast ahju saab kasutada külmsuitsuahjuna.Selleks tuleb küpsetuskoldesse panna külmsuitsugeneraator ning jälgida temperatuuride vahemikke, et tooraine suitsutamise protsessi käigus ei rikneks.

 

Smoky Beast ahju komplekteerimine ja kasutamine:

Seade on tehases eelkomplekteeritud- paigaldada tuleb vaid korstnad, sahtlid ja termomeeter ning ahju vahepoldid kinni keerata. Enne kasutuselevõttu:

 

  1. Eemalda kõik pakendi osad ahju ümbert ja seest.
  2. Paigalda korstnad ja termomeeter, pinguta vahepoldid.
  3. Asteta sahtlid ja tuharest oma kohale.
  4. Aseta ahi tugevale ja siledale tulekindlale pinnasele.
  5. Aseta küpsetusrestile 1-2 kg kaaluv kõrge rasvasisaldusega liha, näiteks peekon või pekk.
  6. Süüta küttekoldesse tuli ja küta ahju ca 1-2 tundi, hoides temperatuuri ca +120°C.
  7. Hoia korstnate siibrid lahti, et tehnilised õlid saaksid ahju sisemusest saaks välja põleda.
  8. Pärast antud protseduuri lase ahjul maha jahtuda.
  9. Liha ei ole pärast protseduuri söömiskõlbulik (ka mitte lemmikloomadele). Sisseküpsetamine vajalik, et ahjust välja põletada tehnilised õlid ning ahju siseseintele tekib kaitsev tahmakiht.

 

Cor-Ten terase pinnatöötus: ahi on valmistatud 3 mm Cor-Ten terasest, mis on ilmastikukidel ning omandab aja jooksul pruunika värvitooni. Kui soovite Cor-Ten terase pinda saada kiirelt pruuniks (ahi saabub uuena tavalise terase värvi ehk hõbehallina) siis soovitame ahju välispinda pritsida 1% soolalahusega, mis kiirendab roostetamise protsessi. Kui töötlete pindasid enne sissepõletamise protsessi, toimub roostetamise protsess kiiremini. Pritsida tuleb 3-10 korda, et saavutada tulemust. Otsene päikesevalgus kiirendab roostetamise protsessi. Ahjuga on kaasas põhjalikum juhend Cor-Ten terase hooldusest. Kõik juhendid on ka elektroonilisel kujul veebis: www.grillsymbol.com

 

Erinevate vannide ja sahtlite kasutamine ja eesmärk:

1. Veevann on kõige alumine sileda põhjaga raske vann. Eemaldatakse ahjust vaid puhastamiseks, sõluvalt kasutamise sagedusest 1-2 korda aastas. Või siis, kui grillimise käigus on kogunenud grillsöe tuhka Täitmine käib läbi toru, mis on ahju eesküljel paremal pool. Veevanni saab täita aiavooliku, kastekannu või mõne muu anuma abil, millel on valamiseks tila. Vannil on ülejooks ehk liigne vesi voolab ahjust välja ämbrisse.

2. Rasvavann on trapetsikujulise vann, millel on keskelt sile põhi. Kasutatakse BBQ küpsetamisel ning selle vanni abil jooseb rasv vanni mööda alla ämbrisse. Vann paigaldatakse veevanni kohale ning küpsetusrestide alla. Vanni võiks puhastada vastavalt selle visuaalsele seisukorrale. Jälgida tuleb, et ülejooksutoru ei ummistuks.

3. Grillsöesahtel on madal perforeeritud ja W-kujulise profiiliga. Paigaldatakse veevanni sisse. Kasutatakse sütega grillimiseks, mitte BBQ küpsetamiseks. Kui kasutate grillsöesahtlit, tuleb eemaldada rasvavann.

4. Grillbriketi vann. Kõrge äärega, mõõtudelt kõige väiksem vann. Paigaldatakse küttekoldesse. Kasutamine: täitke vann umbes pooleni grillbriketiga (näiteks Weberi brikette 60 tk) süüdake brikett asetage vann küttekolde uksest sisse. Jätke alguses uks ja korstende siibrid lahti, et brikett saaks hõõguma minna.

 

Hooldamine:

Ahju sisu puhastamine– küpsetusreste saab puhastada harjaga, eemaldades restide külge kõrbenud mustuse. Õli- ja veevannidest tuleks enne puhastamist sinna kogunenud vedelik (rasv, vesi) ära valada. Vanne võib veega loputada. Pesuaineid ei ole soovitatav kasutada ühegi ahju sisemise osa puhastamiseks.

 

Juhend võimalike vigadega toimetulekuks ning maistva lõpptulemuse saavutamiseks:

 

Vea nimetus: Millest tuleneb: Kuidas toimida:
Ahi ei tõmba. Kõik siibrid on täies ulatuses kinni, tuhasahtel tuhka täis. Kontrolli siibrite asetust.

Tühjenda tuhasahtel tuhast.

Ahi tahmab. Märg puit, vale puiduliik.
Kasuta kütmiseks kuiva puitu.Kasuta väikese tõrvasisaldusega puiduliike (lepp, viljapuud, tamm).
Must (tume) suits. Vale kütteaine või ahi on külm. Külma ahju puhul on tume suits alguses tavapärane. Kasuta kütmiseks kuiva puitu.Kasuta väikese tõrvasisaldusega puiduliike. Oota kuni ahi saavutab kõrgema temperatuuri.
Toit kuivab ahjus. Liiga kõrge temperatuur. Vesi on veevannist ära auranud. Alanda temperatuuri või/ja lisa vett veevanni.
Toit näeb välja (ja maitseb) keedetuna. Liiga palju niiskust. Lisa vähem vett. Liigne niiskus takistab suitsul imendumast.
Toidul on liiga vähe suitsumaitset. Liiga palju niiskust. Lisa vähem (või üldse mitte) vett.
Liha ei ole kõrbenud aga siiski vintske. Reeglina liiga madal temperatuur.

Liiga vähe niiskust.

Tõsta küpsetamise lõpuosas temperatuuri taset. Vajadusel lisa vett.

Rohkem informatsiooni ning näpunäiteid BBQ küpsetamise kohta saab meie kodulehelt: www.grillsymbol.com

 

Garantii:

 

  • Seadmel ja selle osadel on 24 kuune valmistus- ja materjaligarantii. Garantii kehtib üksnes ostudokumendi originaali esitamisel.
  • Garantii alla ei kuulu toote kasutamise õpetamine, hooldus, puhastus, kaubandusliku väljanägemise taastamine ega selliste vigade kõrvaldamine, mille on põhjustanud kasutamisjuhiste mittetäitmine.
  • Garantii alla ei kuulu seadme normaalne kulumine ja sellest lähtuvate vigade parandamine. Samuti toote sihtotstarbelise kasutamise seisukohast ebaolulised vead (kriimustused jms.)
  • Kui tootes või selle osades ilmneb garantiiajal viga, võta toote müüjaga ühendust.
GrillSymbol Products