Mida ei tohiks BBQ küpsetamisel MITTE KUNAGI teha: 

•    Paigaldada BBQ ahi puidust aluspinnale nagu väliterrass. Ahi läheb ka alt kuumaks ning võib tekkida tulekahi.

•    Kasutada kütmisel okaspuud või kaske, sest okaspuud ja kask sisaldavad vaiku, mis küpsetatava toidu ära tahmab ja annab kibeda maitse.

•    Kasutada liialt märga puulaastu – raputa peopesas laastud üleliigsest vedelikust. Veest tilkuv laast tekitab veidi tahma ja võib lõkke kustutada. Laast peab olema vees niisutatud, et see annaks head suitsu ja summutaks liigse leegi.

•    Panna puuhalg lõkkesse koor allpool-  nii võtab puukoor kiirelt leegi üles ja tekitab tahma ning ka suitsule kibedama maitse. Parim on kasutada kooreta puitu või siis puuhalg asetada lõkkesse nii, et kooreosa jääks ülespoole.

•    Valada vee- ja rasvavanni liiga palju vett või muid vedelikke-  liigne vedelik/veeaur kuumas ahjus takistab suitsul lihasse imbumist ja tekitab nn aurutamise efekti. Samas väike niiskus ahjus on vajalik, et liha pind pealt ei kuivaks. Seega peab olema kõik tasakaalus.

•    Hoida siibreid kogu aeg lahti- kuumus kasvab liiga kõrgeks ja toit saab suitsumaitset vähem. Samas küpsemise lõppjärgus võib nii teha, et ribikondid liha küljest paremini lahti tuleks (nn lühiajaline ehmatamine). Seega ei ole hea kütta ahju liiga kõrgel temperatuuril, sest liha võib siis ära kuivada ja tulemus ei tule nii pehme ja mahlane kui pikaajalise/madala kuumusega küpsetamise puhul.

•    Visata küttekoldesse prügi (sh ühekordsed nõud, suitsukonid jne).

Mida ei tohiks BBQ küpsetamisel pigem mitte teha? 

•    Anda lihale liiga tugevat lepasuitsu- liigne lepasuits annab lihale veidi kibeda maitse.

•    Kanda lihale liigselt paksu konsistentsiga mop-kastet- juhul kui mop-kaste on liiga paks, siis see ei saa lihasse imbuda ja lihale maitset anda. Lisaks muutub see kuumuse käes justkui koorikuks, mis takistab suitsul lihasse imbumist. Mop-kaste peab olema mõõdukalt paksendatud, et see lihalt koheselt pealt ära ei valguks ja rasvavanni ei tilguks. Hiljem saate glasuurina lihale soovi korral peale kanda veidi paksemat glasuur mop-kastet.

•    Lisada koorevõi mop-kastme keetmise algusjärgus- nii kaotab mop-kaste enda läike. Koorevõi lisatakse kastmele peale kurnamist ja klopitakse sisse vahetult enne kastme valmis saamist ja enne paksendamist. Nii saate mopile särava välimuse ja saate ka maitsetugevusi tasakaalustada.

•    Lisada veevanni vett kala küpsetamisel. Kala on tekstuurilt õrnem kui liha ning liigne niiskus võib kala pigem keeta või aurutada, mitte küpsetada.

•    Süüdata puid süütevedelikuga-  kasutage pigem paberit ja peeneid puutükke või siis äärmisel juhul süüstekuubikuid.
Mida teha vaid erandjuhtudel?

•    Panna ahju vee- või rasvavanni palju veini-  see ei anna eriti tulemust. Pigem valage vein koos vee ja puulaastude ja ürtidega ühte nõusse, mida saate lõkkesse raputada. Nii tekib hea maitsesuits ja summutate ka liige leegi.

•    Panna BBQ ahi muru peale-  muru kõrbeb alt ära. Soovitame asetada ahju alla telliskivid vms kõrgenduseks ja lisaks lõkkekolde alla asetada mõni kuumuskindel plaat või foolium, mis peegeldab kuumust.

•    Küpsetada BBQ ahjus väga õhukesi lihatükke või steike- BBQ on eeskätt mõeldud siiski suuretükilise liha jaoks. Steigid on mõeldud siiski grillimiseks ja praadimiseks.
Mida teha vaid erandjuhtudel? 

•    Panna ahju vee- või rasvavanni palju veini-  see ei anna eriti tulemust. Pigem valage vein koos vee ja puulaastude ja ürtidega ühte nõusse, mida saate lõkkesse raputada. Nii tekib hea maitsesuits ja summutate ka liige leegi.
•    Panna BBQ ahi muru peale-  muru kõrbeb alt ära. Soovitame asetada ahju alla telliskivid vms kõrgenduseks ja lisaks lõkkekolde alla asetada mõni kuumuskindel plaat või foolium, mis peegeldab kuumust.
•    Küpsetada BBQ ahjus väga õhukesi lihatükke või steike- BBQ on eeskätt mõeldud siiski suuretükilise liha jaoks. Steigid on mõeldud siiski grillimiseks ja praadimiseks.